Relatietherapie (EFT)

Voel je je begrepen door je partner?

Heeft je partner veel kritiek op jou? Of heb jij veel kritiek op je partner? Word je op een pijnlijke manier geraakt door iets wat je partner doet of zegt? Maken jullie ruzie met elkaar? Of trekt je je juist terug? Lukt het niet meer goed om je partner te bereiken en écht te begrijpen wat er in hem of haar omgaat? Vermijden jullie het om over bepaalde onderwerpen te praten? Is de intimiteit tussen jullie verdwenen? Of is er sprake van jaloezie of overspel?

Door allerlei redenen kan het moeilijk zijn om de relatie te hebben die je graag zou willen. Als het niet lekker loopt in een relatie, kan dat voor onzekerheid, verdriet en gevoelens van eenzaamheid zorgen. Een scheiding is lang niet altijd de enige oplossing en heeft voor jullie als partners, maar zeker ook voor jullie eventuele kinderen, grote gevolgen. Ik snap dat de drempel hoog kan zijn om hulp te vragen, maar als je samen verzand raakt in patronen, is het lastig er zelf uit te komen. Bij verreweg de meeste stellen die hulp zoeken in mijn praktijk verbetert hun relatie aanzienlijk.

Ik ben breed opgeleid in relatietherapie, maar werk voornamelijk met Emotionally Focused Therapy (EFT, emotiegerichte relatietherapie). EFT heeft veel (echt)paren geholpen en is een wetenschappelijk bewezen effectieve vorm van relatietherapie, volgens de laatste inzichten. EFT gaat ervan uit dat het in relaties eigenlijk draait om de vraag: 'Ben je er voor mij als ik je nodig heb?' Als je de persoon van wie je houdt als emotioneel onbeschikbaar ervaart, als je niet de reactie krijgt die je nodig hebt of als je betrokkenheid mist, verzanden stellen vaak in een patroon van aanklampen (verwijten maken, boos worden) of terugtrekken (stilvallen, in je schulp kruipen). Als je weet dat je ertoe doet voor je partner, als je je geaccepteerd voelt zoals je bent en als je erop vertrouwt dat je partner je zal steunen als je het moeilijk hebt of je zal troosten als je verdrietig bent, dan geeft dat een veilig gevoel. Het maakt communiceren gemakkelijker. En je kunt de tegenslagen in het leven veel beter dragen.

In EFT onderzoeken we eerst in welk patroon jullie samen terecht komen. Jullie leren begrijpen hoe het komt dat je je soms zo pijnlijk geraakt voelt en zo heftig kan reageren (bv met boos worden of door je terug te trekken). Jullie leren het patroon herkennen en stoppen. En het op een effectieve manier uit te praten. Om vervolgens te werken aan het vergroten van de emotionele verbondenheid door te leren uit te spreken wat je nodig hebt om je geliefd en veilig te voelen.
Klik hier om naar de EFTsite te gaan voor meer informatie. Of hier om een (wetenschappelijk) artikel te lezen over EFT.

EFT is voor stellen van alle leeftijden, hetero- of homoseksueel, samenwonend, 'lattend' of getrouwd.

Mochten jullie geen behoefte hebben aan relatietherapie, maar wil je wel je relatie verbeteren, dan kan dat ook met de Houd me Vast-cursus, een relatiecursus gebaseerd op EFT. Klik hier voor informatie over de Houd me Vastcursus.

Hieronder is een filmpje te bekijken van EFT-relatietherapeut Karin Wagenaar, door wie ik ben opgeleid.

Ik vind het belangrijk zorgvuldig om te gaan met je privacy. Het privacy-document van Relaties & Meer vind je hier.

Klik hier om terug te gaan naar de homepage.