Twijfels

Zijn jullie niet meer gelukkig in jullie relatie en staan jullie voor de keuze wel of niet uit elkaar te gaan? Ik kan met jullie meedenken. In één tot vijf gesprekken wordt meestal duidelijk of jullie in een patroon terecht zijn gekomen waar jullie nog uit kunnen komen of dat scheiden een reëlere optie is.

Goed uit elkaar / ouderschap na scheiding

Bij een scheiding komt veel kijken. Naast alle praktische zaken, spelen er veel emoties mee. De ander loslaten is soms moeilijk, vooral als de één veel verder in het proces is dan de ander. Zorgvuldig samen afsluiten helpt om daarna verder te kunnen.
Vaak helpt het als je beter begrijpt wat gemaakt heeft dat het misliep tussen jullie. Zodat je er milder naar kunt gaan kijken, je beiden de verantwoordelijkheid ervoor kunt nemen en elkaar niet vastzet in de rol van schuldige.
Als jullie samen kinderen hebben, stopt het partnerschap, maar gaat het ouderschap door. Het kan zoeken zijn naar wat je dan van elkaar kunt verwachten en hoe je elkaar benadert.

Scheiding en kinderen

Een scheiding heeft impact op de kinderen. Niet alle kinderen laten dat even duidelijk merken, maar een scheiding heeft altijd emotionele gevolgen die aandacht nodig hebben. Welke dat zijn heeft te maken met de leeftijd, het geslacht en het karakter van het kind. Op kortere termijn kunnen kinderen bijvoorbeeld voor jou als ouder willen gaan zorgen, de schuld geven aan één van hun ouders, angstig of somber worden of zich af gaan zetten. Op langere termijn hebben kinderen van gescheiden ouders o.a. meer relatieproblemen.
Hoe ingrijpend de gevolgen zijn, hangt voor een heel groot stuk af van hoe jullie rondom de scheiding met elkaar en met de kinderen omgaan. Hoe jullie het ouderschap vorm geven: alleen én samen. Hoe jullie reageren op de manier waarop jullie kinderen op de scheiding reageren. Dat is niet altijd gemakkelijk in een periode waarin je zelf van slag bent en veel aan je hoofd hebt.
Want hoe vertel je het de kinderen? Wat doe je als ze ander gedrag gaan vertonen? Hoe ga je om met je eigen emoties en je frustraties over je ex? Hoe stel je samen een ouderschapsplan op? Kies je voor co-ouderschap en hoe geef je dat vorm? Wat als er een nieuwe partner in beeld is? En hoe gaat het als je een samengesteld gezin gaat vormen?
Jullie zijn samen welkom om hier bij stil te staan. In een kennismakingsgesprek kunnen we onderzoeken waar jullie behoefte precies ligt. Wat zijn jullie doelen? Willen jullie samen gesprekken of ook apart? Ik sluit aan bij wat jullie helpt in deze fase van je leven. Zodat jullie hier beiden zo goed en sterk mogelijk uitkomen.

Verwerking

Een scheiding kan je hele leven op z'n kop zetten. Vaak ben je niet zomaar los van de pijn die je in je relatie hebt opgelopen, vergeet je niet zomaar waar je je in tekort gedaan hebt gevoeld en kun je blijven hangen in boosheid, machteloosheid en verdriet. Dan is het vaak fijner om alleen te komen, zonder je ex-partner. Of met je eventuele nieuwe partner.


Ik vind het belangrijk zorgvuldig om te gaan met je privacy. Het privacy-document van Relaties & Meer vind je hier.
Klik hier om terug te gaan naar de homepagina.